Houtbouw; wat zijn de voor- en nadelen?

Steeds vaker kiest men ervoor om een houten huis te (laten) bouwen. Maar waarom eigenlijk? En wat zijn de voordelen vergeleken met een normale woning? Vaak weet men direct een aantal nadelen op te noemen. Houten huizen zijn minder goed geïsoleerd, zijn gehoriger en hebben veel onderhoud nodig. Wat ons betreft, geheel onterecht. Als dit de nadelen zijn, waarom kiest men dan in de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en Scandinavië vrijwel altijd voor houtbouw? Omdat de meeste vooroordelen niet kloppen. Benieuwd naar de voordelen? Lees dan snel verder en laat u verrassen!

GEZONDER WONEN

Een houten huis voelt comfortabel aan. Dat komt omdat men zich van nature voelt aangetrokken tot de natuur. Wie vindt een wandeling in het bos niet ontspannen? Een houten huis met natuurlijk elementen in de woning zorgt voor minder stress, een lagere hartslag en is gezonder voor de bewoners. Het ontwerpen, rekening houden met onze geboren affiniteit met de natuur, heet Biophilic Design. Lees hier meer over op: pagina BIOFILIE.

MILIEUVRIENDELIJK

Met het klimaatakkoord en de gewenste CO2 reductie, is het van cruciaal belang dat de nieuw te bouwen woningen niet meer traditioneel worden gebouwd, maar met hout. De bouwindustrie zorgt voor 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot, met bakstenen en beton als grootste vervuilers. Zou je huizen van hout bouwen in plaats van steen en beton, dan stoot je geen CO2 uit, maar bespaar je juist CO2.

Hout neemt tijdens de groei CO2 op, en dit blijft opgeslagen in het hout wanneer een houten woning wordt gebouwd. De gekapte bomen worden duurzaam herplant in Finland, waar een duurzaam bosbeheer een vereiste is. Door te bouwen in hout draagt u uw steentje bij aan het milieu, en het bereiken van het klimaatakkoord.

KORTE BOUWTIJD

Vergeleken met een normale woning is de bouwtijd bij houtbouw vele malen korter. Dat is zeker het geval wanneer u kiest voor een bestaand ontwerp. Heeft u de wens om zelf aan de slag te gaan met een ontwerp in samenwerking met ons? Ook dan is de bouwtijd nog altijd korter dan wanneer u kiest voor een normale woning. Het voordeel van een kortere bouwtijd? U betaalt minder bouwrente, omdat het bouwdepot minder lang loopt. Maar ook kunt u eerder verhuizen en heeft u minder lang dubbele lasten.

HOGE ISOLATIEWAARDE

Vergeleken met een normale woning is de isolatie waarde bij houtbouw hoger. Vaak wordt een lage isolatiewaarde benoemd als nadeel vergeleken met een normale woning. Dit voordeel is geheel onterecht. Dus wilt u lagere verwarmingskosten? Dan is het laten bouwen van een zogenaamde schuurwoning of bungalow een hele goede keuze.

WAAROM NIET KIEZEN VOOR HOUTBOUW?

Zijn er dan echt geen nadelen vergeleken met een normale woning? Er zijn altijd nadelen te benoemen. Maar wij noemen het geen nadelen, maar slechts kleine beperkingen. Bij onze houtconstructies is het aantal verdiepingen beperkt tot drie. Ook is de lengte van overspanningen niet onbeperkt en deze gaan vaak niet verder dan 6 meter. Bij een grotere overspanning is een kolom extra nodig. Maar hierdoor zijn nog steeds grote open ruimtes te realiseren. En door slim te ontwerpen hoeft dit geen nadeel te zijn.

Daarnaast vraagt hout natuurlijk meer onderhoud dan stenen. Om het onderhoud te beperken kan men kiezen voor thermisch gemodificeerd hout. Door een milieuvriendelijk proces wordt de cellenstructuur van de beplanking kapot gemaakt, waardoor het hout geen vocht meer opneemt, niet meer werkt, en daardoor minimaal 30 jaar mee gaat.

Kortom, de meeste vooroordelen kloppen niet. Ze zijn vaak gebaseerd op een gebrek aan kennis of onderbuikgevoelens. Meer weten over houtbouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.