ECOLOGISCH BOUWEN OF KIEZEN VOOR DUURZAAM?

Bij het bouwen van een huis denken we steeds vaker aan het milieu. Met goed isoleren en het plaatsen van zonnepanelen hebben we minder energie nodig. Naast een lagere energierekening leiden deze maatregelen ook tot minder uitstoot van CO2. Duurzaam bouwen noemt men dat dan. Maar is dit wel echt duurzaam. Zijn de gebruikte materialen namelijk wel echt duurzaam, of komt er juist veel CO2 vrij bij de productie ervan. Bij de bouw echt denken aan het milieu? Dan kunt kiezen voor ecologisch bouwen. Meer weten over het verschil tussen duurzaam en ecologisch bouwen?

WAT IS ECOLOGISCH BOUWEN?

Bij ecologisch bouwen gaat men een stap verder dan wanneer men kiest voor duurzaam. Bij duurzaam bouwen denkt men vaak alleen aan de eindfase, de gebruikersfase, waarbij de woning weinig warmte verliest en er energie wordt opgewekt. Maar bij ecologisch bouwen denkt men bij elke stap aan het milieu. Het doel bij deze manier van bouwen is de impact op het milieu zou klein mogelijk houden, zowel in de gebruiksfase als bij de productie van de materialen. Dus niet enkel een energieneutraal gebouw, of 0 op de meter, maar ook CO2-neutraal of zelfs positief. De bouwsector zorgt wereldwijd voor ca. 10% van de CO2-uitstoot, zie het VN rapport. Bij de productie van materialen als beton, staal en steen, maar ook glaswol isolatie en PIR, komt er enorm veel CO2 vrij. Terwijl hout en andere ecologische materialen juist CO2 opslaan en dus een positief effect hebben op het milieu.

Belangrijk is wel dat er nieuw bos wordt aangeplant. Duurzaam bosbeheer wordt dat genoemd. Hier komen de keurmerken als FSC en PEFC om de hoek kijken. Maar in Finland is dat nog strenger geregeld bij wet. Om de klimaatdoelstellingen te behalen, is ecologisch (biobased) bouwen een must.

ECOLOGISCHE MATERIALEN SLAAN CO2 op

Bij Finnhouse gebruiken we ecologische materialen voor de bouw van de woningen. Deze ecologische materialen houden CO2 vast. Een bekent voorbeeld is hout. Het hout vangt tijdens haar groei CO2 af en dit blijft opgeslagen in het hout. De boom blijft dus bijdragen aan CO2-opslag, ook al bestaat het bos intussen niet meer. Het nieuwe bos vangt weer CO2 af, en bovendien wordt er bespaard op andere materialen als beton, metaal of plastic, waarvan de productie CO2-intensief is. Zo heeft het bouwen in hout en andere ecologische materialen dus een driedubbele winst voor het milieu.

Een Finnhouse schuurwoning van 600 m3 neemt ca 70 ton CO2 op, terwijl een vergelijkbare woning in steen en beton juist enorm veel CO2-uitstoot. Door houtbouw meer de standaard te maken zorgt de woningbouwopgave niet voor een slechte impact op het milieu, maar kan het juist een bijdrage geven.

GEZOND WONEN

Door het toepassen van natuurlijke materialen als hout, hennep, houtvezel en vlas, is de constructie damp-open. Ecologische isolatie materialen hebben namelijk de unieke eigenschap om vocht te transporteren, zogenoemde vochtregulerende eigenschappen. Het vocht dat in de woning is (door koken en wassen) kan door de damp open constructie naar buiten getransporteerd worden. Vergelijk het met een poncho en een grote ski-jas. Er ontstaat een constante luchtvochtigheid in de woning, hetgeen weer gezond is voor u als bewoner.

Zichtbaar hout heeft bovendien een positief effect op het welzijn van de gebruiker. Het kan de productiviteit verhogen, en juist stress verlagend werken. Door het toepassen van biophilic design (biofilisch ontwerpen), waarbij we ook rekening houden met daglicht en andere natuurlijke elementen, creëren we een gezond en prettig leefklimaat. Gezond wonen!

MEER WETEN?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of wilt u meer weten over ecologisch bouwen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Vertel ons meer over uw wensen zodat wij u kunnen helpen aan een passend advies. Samen werken aan een schoner milieu? Wij zijn er klaar voor!