ECOLOGISCH BOUWEN IS MEER DAN GOED ISOLEREN

Bij het bouwen van een huis hebben we steeds meer respect voor mens en milieu. Bij het bouwen van huizen is men er dan ook op gericht om een zo duurzaam mogelijk huis te realiseren. Een lucht- of aardwarmtepomp, een WtW installatie, veel PV panelen zijn voorbeelden. Ook isoleert men bij de bouw de huizen goed om ervoor te zorgen dat warmte in de winter binnen blijft. En dat de warmte in de zomer zo veel als mogelijk buiten blijft. Al deze maatregelen zijn duurzaam, maar zijn ze ook goed voor het milieu. Duurzaamheid is een containerbegrip wat ons inziens niet de lading dekt. Men kan een woning nog zo goed isoleren met PIR, het blijft niet goed voor het milieu. Echt kiezen voor duurzaam? Kies dan voor ecologisch bouwen!

WAT IS ECOLOGISCH BOUWEN EIGENLIJK?

Ecologisch bouwen is voor Finnhouse meer dan de benoemde maatregelen in de introductie van dit artikel. Dat geldt niet alleen voor de ontwerpfase en de bouwfase van een huis. Ook bij de gebruiksfase en het slopen van de woning in de toekomst richt men zich bij ecologisch bouwen op duurzaamheid. Moet men de woning in de toekomst afbreken? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat men de gebruikte materialen op een andere manier kan hergebruiken. Het doel bij deze manier bouwen is dat de impact op het milieu minder groot is en over een langere periode wordt verspreid.

NATUURLIJKE MATERIALEN: Biobased bouwen

Bij het bouwen van een ecologisch huis maakt men zo veel als mogelijk gebruik van natuurlijk materialen. Ook wel biobased materialen genoemd, of circulair bouwen. Hierbij maakt men bij het bouwen geen gebruik van traditionele materialen als beton en steen en isolatiematerialen die een grote impact hebben op het milieu als PIR en steenwol. Men geeft bij deze manier de voorkeur aan het bouwen van een huis met hout, met ecologische isoaltiematerialen als houtvezelisolatie, vlas, hennep en stro. Een ander voorbeeld is het aanleggen van een groen dak. Dat is niet omdat het er mooi uitziet. Het biedt namelijk meerdere voordelen. Door hiervoor te kiezen gaat het dak langer mee. Maar ook het vasthouden van warmte, waterretentie en energiebesparing zijn bijkomende voordelen van een groen dak.

MEER INFORMATIE

Heeft u na het lezen van dit artikel een vraag of behoefte aan meer informatie? Of wilt u binnenkort aan de slag met het ecologisch bouwen van uw huis? Neem dan gerust contact met ons op met de specialisten van Finnhouse. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Ook kunnen zij u voorzien van inspiratie, gebaseerd op eerdere projecten.