HOUTSKELETBOUW IS HET NIEUWE DUURZAAM
Het is op dit moment niet makkelijk om een huis te kopen. Er zijn nauwelijks huizen beschikbaar of de prijs voor het huis past niet in het beschikbare budget. Om die reden gaan steeds meer mensen op zoek naar een kavel om zelf een huis te bouwen. Bij het bouwen van een eigen huis denkt men ook steeds vaker aan het milieu. Om die reden krijgt houtskeletbouw vaker de voorkeur dan traditionele bouw. Meer weten over deze duurzame manier van wonen? Lees dan snel verder!
WAT IS HOUTSKELETBOUW EIGENLIJK?
Bij houtskeletbouw gebruikt men bij de bouw hout voor de draagconstructie. In gebieden waar veel hout en weinig steen beschikbaar is kiest men vaak voor deze manier van bouwen. De term HSB wordt veel gebruik in de bouw als afkorting voor houtskeletbouw. Houtskeletbouw wordt toegepast bij zowel laagbouw als hoogbouw. In de Verenigde Staten bouwt men bijvoorbeeld veel villa’s van hout. In Noorwegen staat met een hoogte van 85,4 meter het hoogste houten gebouw ter wereld.
WAT ZIJN DE VOORDELEN?
Naast duurzaam is hout ook nog eens licht van gewicht in vergelijking met steen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal naast makkelijker te vervoeren ook makkelijker te verwerken is. Tevens is het aanbrengen van een lichte fundering voldoende wanneer men kiest voor houtskeletbouw. Daarnaast is de bouwtijd van een houten huis korter dan traditionele bouw. Een houten huis wordt vaak al grotendeels prefab gemaakt in de fabriek en pas daarna afgeleverd en opgebouwd op locatie. Omdat het huis al grotendeels af is kan deze op locatie snel wind- en waterdicht gemaakt worden. Een groot aantal onderzoeken hebben aangetoond dat de levensduur van houtskeletbouw net zo lang is een traditioneel gebouwde woning van steen. In tegenstelling tot traditionele bouw is een houten huis beter geïsoleerd, beter voor het milieu en zorgt het voor een gezonder leefklimaat. Zeker wanneer er ecologische HSB wordt toegepast. Bij Finnhouse zijn onze wanden damp-open en dus voorzien van natuurlijke isolatie. Dat is goed voor het leefklimaat en beter voor het milieu. Circulair, biobased en ecologisch!
ZIJN ER OOK NADELEN?
Bij houtskeletbouw is het nadeel dat de constructie licht van gewicht is, en derhalve geluid een nadeel kan zijn. Bij houten vloeren is er contact geluid en hoort men mensen boven lopen. Dit kan opgelost worden door het toepassen van een smeervloer op de verdiepingsvloer, of voor het kiezen van een goede geluidsisolerende onderlaag van de afwerkvloer. Bij de binnenwanden kan extra isolatie in de wanden worden toegepast. Finnhouse past daar Metisse voor toe. Dit product is gemaakt van oude spijkerbroeken en is ideaal voor geluidsisolatie.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over houtskeletbouw of een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze specialisten staan graag voor u klaar!