kenmerken woning:

  • inhoud: 892m3
  • oppervlakte begane grond: 215m2
  • oppervlakte totaal: 239m2
  • aantal slaapkamers: 2
  • aantal badkamers: 2
  • werkkamer: ja
  • levensloopbestendig: ja

Ontwerp:

Deze ruime bungalow is opgebouwd uit een tweetal eenvoudige volumes die zo zijn ontworpen dat ze opgaan in de omgeving. Niet hoog boven de bomen torenend, maar stijlvol tussen het groene van de omgeving, staat deze ruim opgezette bungalow, ondanks haar totaalvolume, minimalistisch gepositioneerd ten opzichte van de buitenruimte.

Het hoofdvolume is ontworpen als open plattegrond met natuurlijke zichtlijnen. De veranda, die doorgetrokken is over de lengte van de woning dient als transitiezone tussen binnen en buiten, en beschermd de woning tegen oververhitting. Kenmerkend zijn de schuine kolommen die de veranda dragen en het ontwerp voorzien van een speelse knipoog ten opzichte van de standaard bungalowtypologie.

De grote glasvlakken in het hoofdvolume voorzien de leefruimtes van natuurlijk licht, lucht en ruimte. In het ontwerp is gezocht naar een combinatie van open leefruimtes met natuurlijke zichtlijnen en meer gesloten, private ruimtes. De woning is als het ware verdeeld in een meer gesloten voorste deel, en een opengetrokken achterste deel welke tegen elkaar aan geschoven zijn. Door het hoogteverschil ontstaat een gevelstrook welke is gebruikt om de leefruimtes te vullen met natuurlijk noorderlicht.

Vakwerkarchitectuur:

De woning is opgebouwd in het Paal&Balk Houtsysteem. Deze vrijdragende vakwerkarchitectuur wordt opgebouwd uit Fins vurenhout. Het is bij uitstek een circulair bouwmateriaal, dat in haar 80-jarige bestaan al veel CO2 heeft opgenomen. Bijkomend is het bosbeheer in Finland een door de overheid gereguleerde zaak van strenge selectie en zorgvuldigheid. De Finse wetgeving is strenger dan het FSC en PEFC keurmerk dat in Nederland wordt gehanteerd.

Duurzaamheid:

Zoals alle Finnhouse woningen wordt de houten vakwerkconstructie gevuld met een combinatie van damp-open houtskeletbouwelementen en triple-glas vlakken, hetgeen de woning een energiezuinig en circulair karakter geeft, en tegelijk bijdraagt aan een gezonde woonomgeving. Finnhouse ontwerpt voor u en staat voor de toekomst. Duurzaamheid moet, zeker als het kan.

Het lessenaarsdak van dit type woningen is erg geschikt voor een sedumdak, dat zorgt voor natuurlijke verkoeling en bovendien, door juiste beplanting, bijdraagt aan de biodiversiteit in de omgeving. Waarom biodiversiteit geen huis bieden als dat een mogelijkheid is?

Fotograaf: Martijn Heil – Architectuur Guide