Wat is vakwerkbouw eigenlijk?
Vakwerkbouw is de voorganger van de huidige houtskeletbouw. Net als bij houtskeletbouw bestaat de constructie van het huis voor het grootste gedeelte uit houten balken. Maar waar ze bij houtskeletbouw gebruik maken van een framewerk in een wand (stijlen dicht bij elkaar), worden bij vakwerkhuizen juist grotere overspanningen toegepast en ontstaat een grotere vakwerkconstructie. De open ruimtes werden in die tijd voorzien van vlechtwerk en opgevuld met natuurlijke materialen als stro, leemklei en kalk. Door gebruik te maken van stro zijn huizen van vakwerkbouw ook nog eens goed geïsoleerd.
Deze manier van bouwen stamt uit de 12e eeuw toen er weinig (natuur)steen voor handen was om huizen te bouwen. In die tijd was het een goede oplossing om huizen te kunnen bouwen. Op deze manier kon men snel huizen bouwen en in de toekomst weer afbreken. Vakwerkbouw huizen komt men vandaag de dag nog altijd tegen in met name Engeland, Duitsland, Frankrijk, en in Japan. In Nederland zijn ze vooral in Limburg veel te zien.
Vakwerkbouw: Paal en Balk
Bij Finnhouse hebben we vakwerkbouw nieuw leven ingeblazen. Door een gelamineerde vakwerkconstructie geheel op maat te monteren, en de vakken op te vullen met damp open houtskeletbouwwanden of glas, ontstaat moderne vakwerkhuizen. Huizen met sfeer, zichtbaar aanwezig hout, maar bovenal met een gezond leefklimaat. In Duitsland en in Amerika worden dergelijke woningen Post & Beam woningen benoemd. De barnhouses worden op een identieke manier gebouwd, alleen dan vaak met eiken hout. Finnhouse laat alle liggers specifiek in Finland maken van gelamineerd hout, en blinde verbindingen. Geen ijzerwerk in het zicht, en kwalitatief goed hout dat weinig werkt en scheurt. Want waarom de hoofddraagconstructie verstoppen achter gips, terwijl dit juist karakter geeft aan de woning?
Houtskeletbouw En Paal & Balk
Door houtskeletbouw wanden toe te passen in de vakwerkconstructie, creëren we een gezond leefklimaat. De houtskeletbouw wanden zijn damp open, en dus vochtregulerend. Daarnaast heeft het zien van zichtbaar hout, en met name de houtnerf, een positief effect op de gezondheid. Biophilic Design geeft daar veel inzicht in, en toont dat ook wetenschappelijk aan. Door de vakwerkconstructie zijn er weinig dragende wanden nodig, en dus veel ontwerpvrijheid voor de plattegrond. Door het paal en balk systeem te combineren met houtskeletbouw maken we bij Finnhouse dus optimaal gebruik van de 2 systemen en benutten we de voordelen.
Wilt u meer weten over houtskeletbouw, paal en balk en de mogelijkheden in Nederland? Of heeft u na het lezen van dit artikel een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of een adviesgesprek op maat.